anjung setiawangsa Headline Animator

Monday, July 20, 2009

PAS Selangor Tuntut Tubuh Suruhanjaya Siasatan

KENYATAAN MEDIA
BERHUBUNG INSIDEN KEMATIAN MENDIANG TEOH BENG HOCK DI DALAM TAHANAN SPRM

PAS SELANGOR MEMANDANG SERIUS INSIDEN KEMATIAN SETIAUSAHA POLITIK KEPADA SALAH SEORANG EXCO SELANGOR, MENDIANG TEO BENG HOCK SEMASA BERADA DI DALAM TAHANAN SPRM.
PENDIRIAN PAS SELANGOR ADALAH SEPERTI BERIKUT :-
1. PAS SELANGOR MENGGESA AGAR KERAJAAN MENUBUHKAN SATU SURUHANJAYA BEBAS YANG DIANGGOTAI OLEH SEMUA PARTI POLITIK SERTA PANEL BERKECUALI DIDALAM TEMPOH 14 HARI DARI TARIKH INSIDEN YANG BERLAKU DAN MENDESAK AGAR SURUHANJAYA TERSEBUT MENGELUARKAN KERTAS PUTIH YANG DIUMUMKAN KEPADA RAKYAT.
2. PAS SELANGOR BERPENDIRIAN BAHAWA SPRM HANYA BOLEH DISIASAT OLEH SURUHANJAYA BEBAS YANG LAIN KERANA PIHAK POLIS TIDAK MEMPUNYAI BIDANGKUASA YANG MENCUKUPI BAGI MENYELESAIKAN KES INI DAN SEKALIGUS MEMBERSIHKAN NAMA SPRM KERANA TERIKAT KEPADA PERATURAN YANG DIILETAKKAN OLEH MENTERI DALAM NEGERI.
3. PAS SELANGOR MENDESAK AGAR SEMUA SIASATAN YANG DILAKUKAN TERHADAP MANA-MANA EXCO KERAJAAN NEGERI SELANGOR DIHENTIKAN SERTA MERTA SEHINGGA SURUHANJAYA SIASATAN SELESAI MELAKUKAN SIASATAN DAN SPRM MEMBERSIHKAN NAMANYA.
4. PERISTIWA INI SANGAT MEMALUKAN SPRM DAN MENGHILANGKAN KEYAKINAN RAKYAT TERHADAP SPRM TERUTAMA TERHADAP TAHAP KESELAMATAN SAKSI SEMASA BERADA DI DALAM TAHANAN.
5. JIKA SURUHANJAYA INI TIDAK DILAKUKAN, MAKA PROSES PENGEMBALIAN KEYAKINAN TIDAK BERLAKU, KREDIBILITI DAN PROFESIONALISME SPRM SEBAGAI AGENSI PENGUATKUASA KERAJAAN AKAN TERUS DIPERTIKAIKAN OLEH MASYARAKAT.

PAS Selangor juga mengucapkan takziah kepada keluarga dan sahabat mendiang di atas peristiwa yang sangat menyedihkan ini. Semoga, pihak yang terlibat dapat bersabar di atas kehilangan tragis orang yang disayangi.

Shah Alam. 17hb Julai 2009,
Mohd Khairuddin Othman
(O19 289 7187)
SETIAUSAHA
BADAN PERHUBUNGAN PAS NEGERI SELANGOR

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...